Πληροφορίες σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων
Στην Ελλάδα αρμόδιος φορέας για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και της επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων που απονέμονται από αλλοδαπά πανεπιστήμια κατόπιν των σπουδών σε ελληνικά κολλέγια είναι το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.) του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (π.δ. 38/2010 «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2005/36/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 7ης Σεπτεμβρίου 2005, σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων» όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.) Σύμφωνα λοιπόν με την ελληνική νομοθεσία, η αναγνώριση επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή τρίτης χώρας με αυτόν που απονέμεται στο πλαίσιο του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος … παρέχει στον δικαιούχο τη δυνατότητα να αποκτήσει στην Ελλάδα πρόσβαση και να ασκήσει συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα ως μισθωτός ή αυτοαπασχολούμενος με τις ίδιες προϋποθέσεις και όρους με τους κατόχους συγκρίσιμων τίτλων του ημεδαπού εκπαιδευτικού συστήματος, εκτός των περιπτώσεων που απαιτούνται αυξημένα ακαδημαϊκά προσόντα και ιδίως για θέσεις καθηγητών Α.Ε.Ι., ερευνητών και ειδικού επιστημονικού προσωπικού. Οι απόφοιτοι των αλλοδαπών πανεπιστημίων με φοίτηση σε ελληνικό Κολλέγιο, κατόπιν της αναγνωρίσεως της επαγγελματικής ισοδυναμίας από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν., έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και τις ίδιες προοπτικές επαγγελματικής εξελίξεως στον Ιδιωτικό και στο Δημόσιο Τομέα στην Ελλάδα. Η ισοδυναμία των πτυχίων των αλλοδαπών πανεπιστημίων κρίνεται σε σχέση με τα πτυχία των αντίστοιχων Τμημάτων των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και σε περίπτωση διαγνώσεως ελλείψεως ορίζεται η εξέταση συγκεκριμένου/ων μαθήματος/ων σε αντίστοιχο Τμήμα ελληνικού Α.Ε.Ι.. Η γραπτή δοκιμασία επαγγελματικής ισοδυναμίας σε επιστημονικά αντικείμενα – μαθήματα που επιβάλλει το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. με απόφασή του, λαμβάνει χώρα σε κάθε εξεταστική περίοδο που ορίζεται για το συγκεκριμένο μάθημα – επιστημονικό αντικείμενο σε Τμήμα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να επιλέξει το Τμήμα Α.Ε.Ι. της ημεδαπής όπου επιθυμεί να εξεταστεί στο συγκεκριμένο μάθημα – επιστημονικό αντικείμενο και να υποβάλει σχετική αίτηση στη Γραμματεία του Tμήματος. … Μετά την εξέταση, η Γραμματεία του Τμήματος εκδίδει βεβαίωση αποτελέσματος, με ένδειξη «επιτυχώς» ή μη και χωρίς βαθμολόγηση, την οποία ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει στο Α.Τ.Ε.Ε.Ν. προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι όροι για την αναγνώριση που αποφασίστηκαν με την προηγούμενη απόφαση του Α.Τ.Ε.Ε.Ν..
Για τις σχετικές διαδικασίες αναγνώρισης του πτυχίου πατήστε εδώ*
Για την επαγγελματική απασχόληση των πτυχιούχων εδώ*
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ:
Άρθρο 22 του Νόμου 4798/2021 : «……. Θέσεις κλάδων ή ειδικοτήτων ΠΕ (ενν. Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης) …. καλύπτονται, επίσης : …. κατόχους απόφασης αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης από ….. το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. ….».
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ:
ΤΕΥΧΟΣ Α.Σ.Ε.Π. Φ.Ε.Κ. 5 / 20-2-2023 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ (Αριθμός 1ΓΕ/2023) «Για τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας, υποψήφιων …………. πτυχιούχους ιδρυμάτων του εξωτερικού απαιτείται …. αποφάσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων ή επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων αντίστοιχων κατηγοριών εκπαίδευσης οι οποίες χορηγήθηκαν από … το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.) του π.δ. 38/2010 ….».
* Με την επιφύλαξη για ενδεχόμενες αλλαγές της νομοθεσίας, για τις οποίες παρακαλούμε να ενημερώνεσθε από τους συμβούλους σας.